Yerli otomobil tasarımcısı ve bazı detayları açıklandı

0
156
yerli otomobil tasarımcısı
yerli otomobil tasarımcısı

Yaklaşık 4 yıldır geliştirmeleri devam eden, ancak ilk dönemlerde ortaya çıkan Saab ve Cadillac bazlı çalışmaları iptal edilen yerli otomobilde ilk somut gösterim önümüzdeki günlerde gerçekleşecek. Bu güne kadar ne araçla ilgili detaylı bir teknik bilgi açıklandı, ne de tasarımı konusunda bir şey ortaya çıktı. Yani yaklaşık 2 yıl önce bayrağı devralan TOGG ser verip sır vermedi. Ancak gösterim öncesi, yerli otomobil tasarımcısı açıklandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından önümüzdeki günlerde ilk sürüşü yapılacak olan aracın, Gebze Teknoloji ve Bilişim Vadisi olarak adlandırılan bölgede imal edileceği açıklandı. Adı ise Cumhurbaşkanı tarafından açıklanacağı gibi, ilk test sürüşünün de kendileri tarafından Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nde yapılması planlanıyor. Üretimin 2021 yılında, satışına ise 2022 yılının 2.yarısında başlanması planlanıyor. 2030 yılında ise hedef 5 farklı tam elektrikli model.

C Segmenti’nde yer alacak olan tam elektrikli yerli otomobil, SUV/Crossover tarzında bir tasarıma ve tekniğe sahip olacak. Ev elektriği ile 10 saatte tam şarj olacak olan araç, DC hızlı şarj ile yaklaşık yarım saatte şarj edilebilecek. Menzil, teknik ve performans verileri ise henüz açıklanmadı.

Yerli otomobil tasarımcısı kim?

Diğer taraftan yapılan açıklamanın en somut detayı aracın tasarımcısı hakkında. Bu doğrultuda; ünlü İtalyan tasarım firması Pininfarina’nın bu iş için seçildiği açık bir şekilde belirtiliyor. 1928 yılında kurulan Pininfarina, günümüze kadar geçen sürede birçok Ferrari modelini tasarladığı gibi, BMW’den Volvo’ya ve hatta Rolls Royce’a kadar birçok farklı markaya çeşitli tasarımlar üretti. Ancak ağırlıklı olarak Ferrari, Alfa Romeo, Maserati, Lancia ve Fiat gibi İtalyan araçlarına imza attığını söylemek yanlış olmayacaktır.

Diğer taraftan THY’nin bile Hostes kıyafetlerini İtalyalara tasarlattığını belirtmekte fayda var. Gönül isterdi ki, hiç olmazsa yerli otomobil tasarımında Türkiye’de yetişmiş bir kişinin imzası yer alsaydı. Ancak dış pazar da düşünülerek, en azından böyle bir tasarımcının adını kullanarak farklı imaj düşünülmüş olabilir. Tabi ne yaparsanız yapın, özellikle elektrikli otomobillerde iş teknikte bitiyor.

Konu hakkında gelişmeler oldukça sizlere yeni yayınlar ile ileteceğiz. Umarız 4-5 yıldır çektiğimiz yerli otomobil ızdırabı artık son bulur. Popülist açıklamalar yerine somut veriler ve mümkünse ete kemiğe bürünmüş örneklerle karşımıza çıkılır. Tabi en önemlisi de; aracın satılabilir olması için en azından bu araca özel, ÖTV’nin ciddi oranda düşürülmesi ve çeşitli teşviklerin de verilmesi gereklidir.