Volvo S90’un uzun versiyonu Avrupa’ya geliyor

0
734
Geçmiş günlerdeki yazılarımızda Çin’de üretilen ve satışı yapılan uzun D ve E Segmenti araçlara dikkat çekmiş ve neden Çinlilerin böyle araçlara düşkün olduğunu anlayabilmek için de bir analiz gerçekleştirmiştik. 

Ayrıca Mercedes E200L modeli üzerinden yaptığımız bir başka analizde de bu aracın Türkiye’ye gelmesi durumunda fiyatını ne olabileceğini tahmin etmiştik. Geçmiş dönemlerde BMW’nin Çin üretimi 520Li modelini Türkiye’ye ithal edip deneme yaptığını ve istediği başarıyı elde edemediğini ancak Mercedes E200L’nin ülkemize ithal edilmesi durumunda daha başarılı olabileceği sonucuna da varmıştık. 
Tüm bu analizler yaptıktan yaklaşık 1 hafta sonra ise Volvo’dan önemli bir haber geldi. Bu habere göre Volvo’nun S90 modelini Kuzey Amerika ve Avrupa’ya getireceği belirtiliyor. Demek ki bizim ilgimiz boşa değilmiş ve içinde bulunduğumuz Avrupa pazarında bu tip araçlara olan ilgi artmış. Aslında bu ülkemiz için de iyi haber ve Volvo S90 Long modelinin bizim pazarımızda da satılabileceğini gösteriyor. 
Bu arada Volvo’nun bir de S60 Long versiyonu olduğunu hatırlatalım ancak bu modelin ülkemize gelmesi şu ana kadar söz konusu olmadı. S90’ın durumu ise biraz daha farklı. S90 şu anda sınıfının en büyük ve geniş modeli konumu durumunda ve mevcutta sahip olduğu diz mesafesi bile Mercedes E Serisi, BMW 5 Serisi ve Audi A6’dan daha fazla. Long versiyon ise Alman Premium markaların normal versiyonlarından bile daha geniş diz mesafesi sunuyor olabilir. Ayrıca model genişlik olarak da sınıfının lideri. Kısacası bir de uzun modeli gelirse üst sınıfta yer alan F Segmenti araçlar ile kabin genişliği olarak rahat bir şekilde mücadele edebilir. (Yazı fotoğraftan sonra devam ediyor)

Ayrıca S90 modelinde kullanılan dizel motor hem oldukça güçlü hem de 2.0lt motor hacmine sahip. Bu da onu vergi olarak cazip bir araç haline getiriyor. Hatırlanacak olursa Mercedes E200L için yaptığımız fiyat tahmininde normal versiyona göre %15 oranında fiyat farkı tespit etmiştik. 235ps gücünde 2.0lt turbo-dizel motora sahip Volvo S90 Inscription donanım (en üst donanım) şu anda 317.000TL. Volvo S90’ın uzun versiyonu ise kaba bir tahminle 360.000TL olabilir. 252 ps 2.0lt turbo-benzin motora sahip BMW 7.30i ise şu anda 565.000TL’den başlıyor. Donanımları ve boyutları benzer olan iki araç arasındaki yaklaşık 200.000TL fark ise gerçekten çok ve araya tam donanımlı bir BMW 3.20d sığdırılabilir. 
Bize göre Volvo S90L prestij olarak olmasa da rahatlık olarak BMW’ye yaklaşabilir diye düşünüyoruz. Bu arada iki araç arasında sınıf farkı olduğunu da tekrar belirtelim. BMW 7.30i bir üst sınıfta yer alıyor. Ancak araya sığdırılan tam donanımlı 3.20d’de ailenin bir diğer ferdinin kaliteli bir araca sahip olmasını sağlayabilir. Aslında yarım milyon lirayı verebilen bir kişi bu hesabı yapar mı bilemiyoruz ancak biz yine de kendi çapımızda yol göstermek istedik. Tabi Volvo S90L Türkiye’de satılacak olursa bu hesaplarımız geçerli olabilir.