Mercedes E220d – Volvo S90 D5 Karşılaştırması

0
1396
E Segmenti araçlar arasında dünyada en fazla tercih edilen model olan Mercedes E Serisi yakın bir zaman önce Türkiye’de satılmaya başlandı. Yeni sunulmaya başlanan 2.0 dizel motoru ile büyük bir eksik kapatan modelin Alman premium rakipleri BMW 5 Serisi ve Audi A6 haricinde artık oldukça kuvvetli İsveçli bir rakibi var. S80 yerini alan S90 modeli 2015 Aralık ayında tanıtılmıştı ve ülkemizde bulunduğumuz ay yani Temmuz ayında satılmaya başlandı.

Yeni Mercedes E Sınıfı küçük S mi, büyük C mi?
Biz de yaklaşık aynı zamanlarda tanıtılan bu 2 modeli karşılaştırmaya karar verdik. Yapacağımız karşılaştırma ilk olarak boyut ve teknik olarak, daha sonra ise bu verilerin eşliğinde açıklanan fiyatların analizi üzerinden gerçekleşecek. En son olarak ise yorum yapmadan görseller üzerinden görünüm karşılaştırması yapacağız.  

Volvo Çinli Geely markasının himayesi altına girdikten sonra zaten başarılı olan modellerini daha da iyi hale getiren marka bu sayede özellikle E Segmenti’nde Alman rakiplerine karşı çok daha kuvvetli hale geldi. Yeni teknolojiler ile karşımıza çıkan marka geçtiğimiz ay da Station yani Estate modelini piyasaya sundu. Aynı şekilde Mercedes’de Station modelini benzer zamanlarda tanıttı. Bu modellere aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.
Mercedes E220d – Volvo S90 D5 Ölçü Karşılaştırması

E Segmenti araçların boyutları geçmiş dönemlere göre ciddi anlamda büyüdü ve boyları 5 metreye genişlikleri ise 1.9 metreye dayandı. Hem Volvo S90 hem de Mercedes E Serisi bu ölçülere oldukça yakın ancak özellikle genişlik olarak Volvo S90 modeli hissedilir miktarda daha geniş olmasıyla öne çıkıyor. Her iki aracın da dingil aralığı aynı sayılır ve bu da arka diz mesafelerinin yakın olacağı anlamına gelebilir. Mercedes’in yüksekliği Volvo’dan önemli derecede daha yüksek ve bu da arka baş mesafesinin daha iyi olmasını sağlayabilir. Ancak bu basık yapı Volvo S90 modelinin daha sportif ve modern görünmesini de sağlıyor diye düşünüyoruz. 

Mercedes E Serisi – Volvo S90 boyutlar
Mercedes E220d – Volvo S90 D5 Teknik Karşılaştırma

Mercedes bir önceki kasada 2.2lt dizel motoru ile karşımıza çıkıyordu ve bu da 2.0lt üstünde hacim nedeniyle vergi dezavantajına neden oluyordu. Ancak yeni satışa sunulan 2.0lt motor bu sorunu gidermiş gibi görünüyor. Bu motor aracı hem daha ucuz, hem daha performanslı hem de daha az yakıt tüketen bir araç haline getirmiş. Ayrıca daha sessiz ve rafine bir çalışma karakteri de sunuyor.
Volvo S90 D5 ise çift turboya sahip ve turbo boşluğunu giderebilmek için kullanılan hava kompresörü (Power Pulse) ile  de oldukça teknolojik. Ancak aracın en büyük sorunu olarak bir miktar daha büyük olmasının da etkisi ile E220d modelinden yaklaşık %13 daha ağır olması gösterilebilir. Güç ve tork olarak %20 daha güçlü olan S90 D5 ağırlığının etkisi ile E220d modeli ile benzer performans gösteriyor. Aslında bu konuda güç/ağırlık oranı oldukça önemli ve S90 D5 bu konuda daha iyi ancak AWD yani sürekli 4 çeker bir model olması bir miktar kayba neden oluyor gibi görünüyor. Diğer taraftan Mercedes’in yeni tasarladığı 9 ileri otomatik şanzıman oldukça verimli bir çalışma karakterine sahip ve güç kayıpları da daha az diye düşünüyoruz. 
%20 daha güçsüz bir motora sahip olmasına rağmen daha hafif kasa ve başarılı güç aktarımı E220d’nin hem daha performanslı hem de daha az yakıt tüketmesini sağlıyor. Tabi bu başarılı değerlerde 0.26 ile mükemmel bir hava direnç kat sayısına (Cd) sahip olmasının da payı oldukça fazla. Sonuç olarak verim anlamında E220d, S90 D5’den daha başarılı bir araç olarak görünüyor. 
Mercedes E Serisi – Volvo S90 teknik bilgiler ve performans
Mercedes E220d – Volvo S90 D5 Fiyat Karşılaştırma

Her iki aracın ölçü ve teknik değerleri üzerinden yaptığımız karşılaştırmalar sonucunda Volvo S90 D5 modelinin daha büyük ve geniş bir yaşam alanı sunabileceğini Mercedes E220d modelinin ise daha hafif kasası ve verimli motor-şanzıman birlikteliği sayesinde daha performanslı ve az yakıt tüketen bir model olduğunu gördük.  Her iki modelin fiyatları ve donanımları ise şu şekilde;

Volvo S90 D5 AWD Momentum donanım – 291.540TL
Volvo S90 D5 AWD Inscription donanım – 317.340TL

Mercedes E 220d Avantgarde donanım – 285.300TL
Mercedes E 220d Exclusive donanım – 294.600TL
Mercedes E 220d  AMG donanım – 295.400TL

Görüldüğü gibi Volvo daha büyük kasası ve daha güçlü motorunun da etkisi ile daha pahalı bir model olarak öne çıkıyor. Ancak S90 donanım seviyelerinin E Serisi’nden daha yüksek olduğunu belirtmekte fayda var. Diğer taraftan aradaki fiyat farkı dikkate alınırsa Mercedes’e çeşitli eklemeler yapılarak aynı donanıma sahip olunabilir.

Sonuç olarak her iki aracı da satın alabilmek için en az 300.000TL’yi gözden çıkarmak gerekiyor. Aradaki küçük farklar bu araçları almak isteyen kişileri etkilemeyecektir. Bu nedenle kişisel zevkler ve beklentiler iki araç arasındaki seçimde rol oynayacaktır. Konfor, sessizlik, genişlik, motor performansı ve markaya olan bağlılık bu konuda yapılacak seçimleri de etkileyecektir.  

Mercedes E220d – Volvo S90 D5 Görsel Karşılaştırma
Üstte Mercedes E Serisi – Altta Volvo S90 ön görünüm
Üstte Mercedes E Serisi – Altta Volvo S90 yan görünüm
Üstte Mercedes E Serisi – Altta Volvo S90 yan görünüm
Üstte Mercedes E Serisi – Altta Volvo S90 arka görünüm
Üstte Mercedes E Serisi – Altta Volvo S90 kokpit görünümü
Üstte Mercedes E Serisi – Altta Volvo S90 arka oturma sırası