BMW 318d mi? Mercedes C200d mi?

0
905
Geçtiğimiz günlerde BMW 5 Serisi Türkiye fiyatları açıklanmış ve satışa sunulan 530i modelinin Almanya fiyatları 520d’den %10 oranında yüksekken ülkemizde daha yüksek donanıma sahip olmasına rağmen 530i modeli %20 daha ucuz bir fiyatla satışa çıkmıştı. Bu durum açık bir şekilde  Borusan tarafından Mercedes E180’e karşı ve ÖTV’ye karşı yapılmış bir hamle olarak dikkat çekmişti. Diğer taraftan bir başka hamle 318d modeliyle gerçekleşti.


Yeni BMW 5 Serisi fiyatı rakiplerine göre nasıl?

Geçtiğimiz yıl sonu 2.0lt motorların ÖTV oranlarında önemli bir artış meydana gelmiş ve %90 oranı aracın vergisiz fiyatına bağlı olarak %100 ve %110 olarak uygulanmaya başlamıştı. Bu yüksek oranlara bir de %18 KDV eklenince BMW’nin çok iyi satış yaptığı 320d modelinin fiyatları ciddi şekilde şişmişti. Ayrıca Mercedes C200d modelinde kullanılan Renault 1.6lt turbo-dizel 136ps motorun düşük hacmi sayesinde %60 ÖTV’ye sahip olması Mercedes’e büyük avantaj sağlamıştı. 


İşte bu nedenle satışa sunulan 318d modeli 2.0lt turbo-dizel 150ps gücünde bir motora sahip bu ve bu motor 320d ile aynı olmasına rağmen turbo ve yazılım farkı nedeniyle daha düşük güç ve tork üretiyor. Ancak yine de Mercedes C200d modelinden daha güçlü bir motora sahip olan 318d, satışa sunulduğu 214.100TL fiyatı ile de C200d’nin 195.000TL olan fiyatına yakın sayılabilir. Mercedes C200d baz donanım olarak Style donanım ile satışta bulunurken BMW 318d benzer özelliklere sahip Joy donanım ile satışa sunuldu ve içerikleri de birbirlerine oldukça yakın.

Bu arada Almanya’da 33.050 Euro bedelle satılan 1.5lt turbo-benzin 318i ile 37.350Euro’ya satılan 2.0lt motorlu 318d arasına %13 fark varken, bu fark ülkemizde de aynı kalmış. Ancak işin ilginç tarafı 318i %60 ÖTV’ye tabiyken 318d %100 ÖTV’ye tabi. Benzer bir durum 320d için de gçerli. Kısacası Borusan Oto hem 318d hem de 320d için aynen 530i’de olduğu gibi BMW Almanya’dan sağlam bir iskonto koparmış. Bu da ÖTV artışı ve kur artışından kaynaklanan artışı önemli oranda düşürmüş denilebilir.

Şimdi her iki aracın fiyat ve vergi tarafını bir tarafa bırakalım ve teknik özelliklerini karşılaştıralım; 


Mercedes’in kullandığı ÖTV ve MTV avantaına sahip olan 1.6lt turbo-dizel motor Renault kökenli ve gerek ürettiği güç gerekse de kullanım özellikleri ile başarılı bir motor. Öyle ki sahip olduğu daha düşük gücü BMW 318d’den daha düşük devirde elde ederken maksimum torku da düşük hacmine rağmen aynı. Ayrıca maksimum torkun elde edildiği devir bandı da 318d ile oldukça benzer. Ancak yine de motor hacminin daha düşük olması torkun daha daha dar bir aralığa kendini sıkıştırması ile belli oluyor.

BMW’de kullanılan 2.0lt turbo-dizel motor ise BMW’nin 320d, 325d, 520d ve 525d (F10) modellerinde de kullanılıyor ve 225ps güce kadar çıkabiliyor. BMW’nin tamamen kendi tasarladığı ve birçok farklı ödül almış bu motor yukarıda bahsettiğimiz modellerde, kendini sunduğu yüksek performans ve düşük yakıt tüketimi ile fazlasıyla kanıtladı. Üstelik bu motorun Almanya’da satılan 116ps güce sahip bir versiyonu daha var ve 316d modelinde yer alıyor. 116ps ve 225ps aralığında oldukça geniş seçeneklere sahip olan bu motor 318d modelinde ise 150ps güce sahip ve 320nm tork üretiyor.

Her iki modelin tork değerleri eşit ancak 14ps daha güçlü olan 318d C200d’den 20kg daha ağır olmasına rağmen rakibinden çok daha etkili bir hızlanma sunuyor ve 1.8 saniye daha iyi bir değer ile 8.4 saniyede 0-100km/saat hızlanmasını tamamlayabiliyor. Zaten bu durum güç/ağırlık oranının yaklaşık %10 daha iyi olmasından da anlaşılabilir. Ayrıca hızlanma değerinin daha iyi olmasında BMW’de kullanılan ZF üretimi 8 ileri tork konvertörlü otomatik şanzımanın da etkisi büyük diye düşünüyoruz. Mercedes’in kullandığı 7 ileri tork konvertörlü otomatik şanzıman yakın zaman önce başka modellerde 9 ileri olan ile değiştirildi ve çok daha verimli özelliklere sahip. C200’de bu şanzıman bulunsaydı hızlanmanın 1 saniye civarında daha iyi olması ve BMW’ye yaklaşması beklenebilirdi.


Tork konvertörü nedir? Nasıl çalışır?

Hızlanmasını kalkışlarda ve ara hızlanmalarda fazlasıyla hissettirecek olan 318d, motor hacmi avantajına rağmen maksimum hız anlamında rakibinin adeta gerisinde kalıyor. Üstelik BMW’nin şanzımanı bize göre daha başarılı. Bu durumda ortaya tek bir neden kalıyor o da aerodinamik yapı. Mercedes sınıfının en iyi aerodinamik kasalarından bir tanesini sunuyor ve 0.26 olarak açıklanan Cw değeri BMW’de, farklı kaynaklarda daha düşük değerler belirtilse de 0.29 olarak belirtiliyor. Bu da C200d’nin daha düşük hacimde bir motora sahip olmasına rağmen nasıl daha yüksek hızlara çıkabildiğini açıklıyor. Tabi bunda şanzıman oranları ve son dişli oranı da (diferansiyel oranı) büyük bir etken olabilir.


Diferansiyel oranı (Son dişli oranı) nedir?

Tüketim değerlerinde ise daha büyük, güçlü bir motora ve daha ağır bir kasaya sahip olmasına rağmen BMW, ortalama olarak kağıt üstünde %5 oranında daha az yakıt tüketiyor. Mercedes’in aerodinamik yapısı daha iyi olmasına rağmen ortaya çıkan bu durum yüksek motor hacminin ve gücün BMW kasasını daha iyi kaldırdığını ve şanzıman yapısının tüketimi olumlu yönde etkilediğini gösteriyor olabilir.

BMW 318d – Mercedes C200d teknik veriler
SONUÇ

Açıkçası hem BMW hem de Mercedes’in fanatikleri markalarına oldukça sadık olsalar da Premium markalar arasında müşteri geçişkenliği de bir miktar mevcut. Bazı müşteriler sadece markanın Premium olmasına dikkat ederek seçim yapıyor ve bu nedenle performans/fiyat oranı en yüksek olan modellerden bir tanesi seçebiliyorlar. İşte bu nedenle de 318d modeli daha pahalı olmasına rağmen BMW için C200d karşısında bir şans yaratıyor. Üstelik hızlanma performansı daha iyi ve bu motor D Segmenti bir kasayı daha rahat kaldırıyor. C200d ise yeterli performansı sağlıyor olsa da genel kullanım performansında 318d’nin gerisinde. Bu da BMW için önemli bir avantaj. Ayrıca 318d yakıt tüketimi de kağıt üstünde yaklaşık %5 daha düşük ve bu durum 100.000km’de 5000-6000TL arası tasarruf sağlayabilir.

Diğer taraftan Mercedes’in hem ilk alım maliyetinin 19.000TL daha düşük olması, hem de yıllık olarak 1843TL daha düşük vergiye sahip olması onu maliyet olarak avantajlı konuma getiriyor. BMW’nin yakıt avantajını Mercedes 3-4 yılda düşük MTV bedeli ile karşılayabiliyor. Geriye de aracın ilk alım maliyetindeki fark kalıyor. Bu arada Mercedes’in daha yeni bir kasa olduğunu da hatırlatmakta fayda görüyoruz. Mercedes C Serisi önümüzdeki aylarda makyajlanacak olsa da BMW 3 Serisi’nin yeni kasası önümüzdeki yıl görücüye çıkabilir. İşte bu nedenle Mercedes’in güncellik avantajı da bulunuyor.

Ancak bize göre BMW’nin bu motor ile Mercedes karşısında bir şansı var ve performans beklentisi olan ve iki marka arasında kalan Premium araç müşterileri BMW’yi tercih edebilir. Ayrıca bize göre anlaşılabilir ve Mercedes açısından mantıklı olan Renault motoru kullanma konusu bazı müşterileri rahatsız ediyor ve bu nedenle de kendi motorunu kullanan BMW’ye kaymalar gerçekleşebilir.

ÖTV artışı hangi motor hacmini ne oranda etkiledi?