VW-Honda rekabetine özel bir Type-R mı geliyor?

0
629
Yeni Honda Civic Type-R geçtiğimiz aylarda tanıtılmıştı ve halen devam etmekten olan İstanbul AutoShow Fuarı’nda yüzünü ülkemizde kanlı canlı bir şekilde gösterdi. Yapılan yenilikler doğrultusunda bir önceki modele göre daha iyi verilere sahip olan aracın çeşitli yarış pistlerinde alacağı sonuç ise şimdiden büyük bir merak konusu haline geldi. 

Bilindiği gibi önden çekişli olan Civic Type-R modeline karşı VW bir hamle yapmış ve özel hazırlanmış bir GTi modelini Nürburgring pistine çıkarmıştı. Honda’nın tur zamanını geçerek de en hızlı önden çekişli otomobil unvanını kazanmıştı. Ancak GTi Clubsport adındaki bu aracın semi-slick lastiklere sahip olması ve arka koltuklarının da hafifletme amacıyla sökülmesi nedeniyle tartışmaların ardı arkası kesilmemiş ve tabir-i caiz ise bunların açık bir hile olduğu birçok otomobil sever tarafından dile getirilmişti. Biz de bu bilek güreşinin aynı şartlarda yapılması gerekliliğini savunuyor ve Honda Civic Type-R nasıl en standart hali ile piste çıktıysa VW’in de öyle çıkması gerektiğini düşünüyoruz.
Diğer taraftan VW’in yaklaşımına karşı Honda bu sefer daha hazırlıklı olacak gibi görünüyor. Bir önceki jenerasyonda tek tip aksesuar paketi ile karşımıza çıkan marka, bu sefer pist için özel olarak hazırlanmış ve hafifletilmiş safkan bir Type-R modeli ile karşımıza çıkabilir. Bu durum geçtiğimiz günlerde ortaya çıkan bir görsel ile gündeme bomba gibi düştü ve farklı kodlara ve adlara sahip 2 farklı versiyonun satışa sunulacağı izlenimini verdi. Ayrıca bu durum markaya oldukça yakın olan bazı kişiler tarafından da teyit edildi. Her ne kadar bu hafifletme operasyonu konusunda detay bulunmasa da fiyatın da düşmesini sağlayacak daha basit kapı içleri, daha baz bir ses sistemi, manuel klima, hafif iskeletli-kumaşlı koltuklar, hafif bazı gövde parçaları ve benzeri uygulamalar sayesinde 40-50kg hafifleme sağlanabilir. Semi-slick lastiklere sahip olup olmayacağı bilinmese de açıkçası bu işin en kolay tarafı ve isteyen bu tip lastikleri rahatlıkla temin edip araca takabilir diye düşünüyoruz. 
Diğer taraftan Mevcut Type-R modelinde kullanılan 2.0lt turbo-benzin motor 10ps güç artışı ile kendine yeni Type-R modelinde de yer bulmuştu ancak tork değerinde bir değişiklik olmamıştı.  Bu Hafif Type-R’da bu motor aynen kullanılacaktır. 320ps gücünü değişliklik olmadan 6500devir/dakikada elde eden motorun 400nm torku da herhangi bir değişiklik olmadan 2500-4500devir/dakikada elde ediliyor. Bu güç ve tork ön tekerleklere geçişleri yumuşatılan 6 ileri manuel şanzıman ile iletiliyor Aracın sürücüsüz ağırlığında ise 1382kg ve tahmin edilen operasyonlar ile bu değer 1330kg-1340kg civarına düşebilir. Bu da performans verilerini mutlaka etkileyecektir. 
Her ne kadar hiçbir yerde bu hafifletmenin amacının VW Golf GTi Clubsport modeline cevap olduğu hiçbir yerde fikir olarak bile belirtilmese de, biz hafif Type-R’ın büyük ihtimalle bu amaçla ortaya çıkarıldığını düşünüyoruz. Honda’nın bunu özel bir şekilde ve daha pahalı bir versiyon olarak değil de daha ucuz ve daha kolay ulaşılabilir bir Type-R ile yaparak rakibine de hodri meydan diyebileceği oldukça açık gibi görünüyor. Bu arada henüz tanıtımı yapılmayan yeni Renault Megane R.S. modelinin de bu bilek güreşine göz diktiğini belirtmeden geçmeyelim.