Atmosferik motorun son kaleleri de düşüyor mu?

0
515
Birçok takipçimiz tarafından bilindiği gibi Audi ve Porsche markaları VW Grubu bünyesinde bulunuyor ve özellikle VW üretimi olan dizel motorları ortak olarak kullanıyorlar. Ancak Porsche’nin spor modellerinde bulunan motorlar boxer tipinde olmalarının da etkisiyle hiçbir zaman Audi’de kullanılmamıştı ve 6 silindirli boxer adeta Porsche 911 modeli ile özedeşleşmiş bir motordur

Hangi otomobil markası hangi markanın sahibi?

Diğer taraftan Lamborghini de VW Grubu bünyesinde bulunuyor ve Audi’nin  1. ve 2. jenerasyon  R8 modeli ve Lamborghini’nin Gallardo ve Huracan modellerinde ortak bir şekilde V10 atmosferik motoru kullanıyor. Bu motor ilk kez 2003 yılında Lamborghini Gallardo modelinde kullandı ve esas olarak Lamborghini tasarımı olsa da Audi tarafından geliştirilmişti. Görüleceği gibi hem Porsche hem Audi hem de Lamborghini arasındaki motor alışverişi farklı sahalarda devam ediyor.

Hangi Marka Hangi Markanın Motorunu Kullanıyor?

Ancak bu güne kadar aynı grup bünyesinde olsalar da Lamborghini ve Porsche arasında motor alışverişi gerçekleşmemişti. Bu arada en sonuncusu 2 gün önce Audi R8’de kullanılacak yeni motor ve diğeri de 2016 ilkbahar aylarında yaşanan ve kendine yeni Porsche Panamera modelinde yer bulan yeni motor ile ilgili 2 farklı gelişme artık bu durumun değişebileceğini gösteriyor. Ayrıca bu iki gelişme hem yeni Audi R8’de hem de Lamborghini’nin Huracan veya onun yerine geçecek giriş seviyesi Lamborghini modelinde artık atmosferik motorun kullanılmayacağını işaret ediyor olabilir. Şimdi bu gelişmelerin odağındaki motorlara göz atalım;

Porsche 2.9lt V6 çift turbo benzin motoru

Bu gelişme daha 2 gün önce netleşti ve Porsche’nin yeni Panamera modelinde giriş seviyesi seçeneği olarak kullanmaya başladığı 2.9lt V6 silindir çift-turbo benzin motoru bundan sonra Audi R8 modelinde de kullanılacak. Bu motor 440ps güce ve 550nm torka sahip. Bu arada ilk jenerasyon R8’de bulunan giriş seviyesi 4.2lt V8 atmosferik benzin motorun 420ps güce ve 430nm torka sahip olduğunu hatırlatmakta fayda var. Ayrıca 5.2lt atmosferik V10 motor da 530ps güce ve 530nm torka sahipti. Kısacası yeni motor hem 4.2lt V8 motordan daha güçlü hem de bir üst dilimdeki V10 motordan daha yüksek torka sahip. 2.9lt V6 motor ile Porsche Panamera’nın 4.4 saniyede 0-100km/saat hıza çıktığı ve 289km/saat maksimum hıza ulaştığı düşünülürse bu motorun Audi R8 de yaklaşık 4 saniye hızlanma ve 300km/saat maksimum hız performansı elde etmesi gayet normal diye düşünüyoruz. Ayrıca Porsche Panamera’da ortalama 8.1lt/100km yakıt tüketimine sahip olan bu motor V8’in ortalama 12-13lt tüketiminden çok daha ekonomik olacaktır.

Yeni Porsche Panamera için tıklayınız

Diğer taraftan bu motor önümüzdeki yıl tanıtılacak olan Lamborghini’nin SUV modeli Urus’da da büyük ihtimalle kullanılacak. Diğer Lamborghini modellerinin aksine daha fazla satış rakamları yakalaması için rekabetçi özelliklere ve fiyatlara sahip olacak Urus bu nedenle toplu üretime uygun ve daha düşük tüketime sahip bir model olmak zorunda. Bu da 2.9lt motorun kullanılması için yeterli bir sebep olarak öne çıkıyor.

Bebek Ferrari Dino nasıl olabilir?

2.9lt motorun Huracan veya bir sonraki küçük Lamborghini modelinde kullanılması da mümkün ancak bu konuda VW Grubu haricinde yaşanan bir gelişme de etken olabilir. Geçtiğimiz günlerde Bebek Ferrari olarak nitelenen Dino’nun geri dönme ihtimali üzerine bir analiz yapmıştık. Bu analizde Dino’da büyük bir ihtimalle Alfa Romeo Giulia QV’nin 2.9lt V6 çift-turbo motorunun kullanılacağını belirtmiştik. Ayrıca Ferrari’nin bu hamlesinin Lamborghini’nin de bir bebek Lambo üzerinde çalışmasını tetikleyebileceğini kaydetmiştik. İşte tam da bu noktada Ferrari’nin 2.9lt V6 motoru ile büyük benzerlikler gösteren Porsche’nin 2.9lt V6 motoru öne çıkıyor. Bize göre olası bir bebek Lambo’da motor hazır gibi görünüyor ve çok da yakışacaktır.

Porsche 4.0lt V8 çift turbo benzin motoru

Geçtiğimiz Nisan ayında Porsche’nin 4.0lt V8 çift turbo motor üzerinde çalıştığı ve bu motorun VW Grubu’nun üst segmentlerinde yer alan Audi, Bentley, Porsche  ve Lamborghini modellerinde kullanılabileceğini belirtmiştik. Yeni Panamera’nın tanıtılmasıyla bu motor ortaya çıktı ve Panamera’yı Giulia’nın önünde birkaç ay da olsa en hızlı sedan model konumuna taşıdı. 4.0lt V8 çift turbo 550ps güce ve 770nm torka sahip bu harika motor Panamera’ya adeta bir spor otomobil özelliği kazandırdı ve 0-100km hızlanmasının 3.6 saniye ve maksimum hızının da 306km/saat olmasını sağladı.


Yeni Porsche V8 turbo motor Lamborghini ve Bentley’de de kullanılacak

Bu harika motorun ayrıca Porsche Cayenne ve Bentley modellerinde de kullanılacağı kesin ancak hangi Audi ve Lamborghini modellerinde kullanılacağı henüz belli değil. Ancak şu anda Audi R8 Plus ve Lamborghini Huracan modellerinde kullanılan atmosferik 5.2lt V10 motorun 610ps güce ve 560nm torka sahip olduğu düşünülürse 4.0lt V8 çift-turbo Porsche motorun gücü yükseltilmiş bir versiyonunun kullanılmaması için herhangi bir neden de bulunmuyor. Ayrıca yukarıda da bahsettiğimiz Lamborghini’nin SUV modeli Urus’un üst seçeneği olarak da bu motorun sunulma ihtimali oldukça yüksek bir ihtimal gibi görünüyor.

SONUÇ

Anlaşılan o ki Porsche’nin Panamera modelinde kullanmaya başladığı 2.9lt V6 çift turbo ve 4.0lt V8 çift turbo motorlar VW Grubu’nun diğer modellerinde de yayılmaya başlıyor. Audi R8 ve Lamborghini’nin hiçbir modelinde şu ana kadar downsizing yapılıp turbo motorlar tercih edilmemişti. Ancak görünen o ki atmosferik motorun önemli temsilcilerinden Audi R8 ve Lamborghini de bu sevdalarında artık çok fazla ısrarcı olmayacaklar. Ferrari’ye de bulaşan bu akım karşımıza V8 turbo motorunu ve bu motorun türevlerini kullanan 488GTB ile California T modellerini çıkartmıştı.

Alfa Romeo Giulia QV motoru ne kadar Ferrari?

Ayrıca Alfa Romeo Giulia QV modelinde kullanılan 2.9lt V6 çift turbo motorda bu V8’in bir türevi niteliğinde. Ferrari artık sadece V12 modellerinde atmosferik beslemeyi tercih ediyor ve bunu da en pahalı modellerinde kullanıyor. Öyle görünüyor ki önümüzdeki birkaç yılda Lamborghini’de atmosferik motoru sadece V12 silindir düzeneği ile tercih edecek. Bu arada bir sonraki Corvette modelinde de GM’in atmosferik motordan vazgeçerek patentine başvurduğu 4.0lt V8 çift turbo motoru kullanacağını belirtmek isteriz. Kısacası yakın bir zaman sonra bırakın 4 ve 6 silindirli motorlarda atmosferik beslemeyi V8 motorlarda da bile göremeyeceğiz.

Yeni V8 Bi-Turbo ile atmosferik motorlu Corvette bitiriyor mu?

Burada V10 motora sahip Dodge Viper’ın da üretiminin 2017 yılında sonlandırılacağını da belirtmeden geçmeyelim. R8 ve Lamborghini modellerinde de V10 motorun yerini Porsche üretimi V8 turbo motorların alacağını düşünürsek V10 motorlar da artık siliniyor ve geriye sadece atmosferik V12 motorlar kalacak gibi görünüyor. Onlar da sadece bir elin parmağını zor geçecek kadar az modelde Lamborghini Aventador, Ferrari F12 ve Aston Martin Vanquish gibi araçlarda kullanılabilir. Bu arada Aston Martin DB11 modelinde 5.2lt V12 çift turbo motor kullandığını da hatırlatalım. Bu da V12 motorların bile atmosferik beslemeyi kaybetme tehlikesi bulunduğunu gösteriyor diyebiliriz.

Atmosferik motorda sona gelindiğini gösteren 5 neden