Yeni Renault Megane R.S. tanıtıldı

0
752
Uzun zamandır çeşitli gizli fotoğrafları basına sızan Renault’un C Segmenti performans HB modeli RS en sonunda tanıtıldı. Kıyametlerin koptuğu bir önden çekişli mücadelesinin içinde yer alacak olan yeni Megane R.S., bazı özel detayları ile rakiplerini fazlasıyla zorlayacak gibi görünüyor. 


Şüphesiz aracın en merak edilen kısmı motoru ve burada Megane R.S. hayranlarını bir sürpriz bekliyor. Daha önceden kullanılan 2.0lt 4 silindirli turbo-benzin motorun yerine 1.8lt turbo-benzin motor kullanılmaya başlandı. 280ps güç ve 390nm tork üretebilen bu motor, Alpine tarafından geçtiğimiz aylarda tanıtılan A110 modelinin bir versiyonu. R.S. modeline uygun bir şekilde de güçlendirilmiş ve Alpine 110’da 250ps güç – 320nm tork üretebiliyordu. Güç ve torktaki artış ise farklı bir turbo ve silindir kafası sayesinde elde edilmiş. Renault F1 Takımı’nın da bu konuda aktif olduğu belirtiliyor. 
Ayrıca ilerleyen zamanlarda R.S. Trophy olarak adlandırılacak modelde 1.8lt motorun 300ps gücünde bir versiyonu yer alabilecek gibi görünüyor. Bu arada Megane.R.S’de güç ve tork ön tekerleklere 6 ileri manuel şanzımanla aktarılacakken çift kavramalı EDC otomatik şanzıman da seçenekler arasında yer alacak. Aracın performans değerleri ise henüz açıklanmadı ancak 0-100km/saat hızlanmasının 5.5-5.8sn arasında gerçekleşeceği tahmin ediliyor ve maksimum hızının da limitörsüz 270-275km/s arasında olması oldukça mümkün.
Diğer taraftan yeni Megane R.S.’in sahip olduğu 280ps güç önden çekişli rakipleri Honda Civic Type-R ve VW Golf GTI Clubsport S modelinden %10 oranında daha düşük. Ayrıca sürekli 4×4 sistemine sahip aynı segmentte yer alan Seat Leon Cupra R, VW Golf R ve Ford Focus R.S. gibi modellerden de daha az. Ancak Renault Sport mühendislerinin ellerinde bir koz var ve bu da aracın yol tutuş özelliklerini önemli oranda etkileyebilecek potansiyele sahip. Renault’daki adı 4 Control olan 4WS yani 4 tekerleği kontrol eden direksiyon sistemi sayesinde Megane R.S.’in arka tekerlekleri 2.7° dönebiliyor. Bu sayede düşük hızlarda dönüş kolaylığı sağlanırken yüksek hızlar ile dönülen virajlarda daha başarılı bir yol tutuş gerçekleşiyor . İşte tam da bu noktada Megane R.S.’in güç eksiği Nürburgring gibi zorlu virajları olan bir pistte 4 Control sistemi sayesinde kapatılabilir. Ayrıca ön aksta kullanılan Torsen sınırlı kaymalı diferansiyel de yol tutuşa büyük bir katkı sağlıyor.

R.S. modelini görünüm olarak diğer Megane modellerinden ayıran en önemli detay olarak ise, önde 60mm ve arkada da 45mm büyütülmüş olan genişlik ölçüleri diyebiliriz. Bu operasyon esas olarak görünüm için değil de; aracın viraj alma ve yol tutuş kabiliyetini yükseltebilmek için 2 tekerlek arası mesafenin arttırılması nedeniyle gerçekleştiriliyor. Ancak tekerlekler dışa doğru taştığı için de çamurlukların benzer oranda dışa taşması gerekiyor. Tabi bu durum sportif ve daha heybetli bir görünümü de beraberinde getiriyor. Aracın geniş görünümünün yanında sportif ön tampon ve sıra dışı sis farları ile oldukça iri bir görünüme sahip arka cam spoyleri ve 1 adet dev egzoz çıkışına sahip difüzörlü arka tampon da karşımıza Megane R.S. olduğunu vurgulayan belirgin detaylar arasında yer alıyor.

2018’in ilkbahar aylarında satışa çıkacak olan Renault Megane R.S.’in fiyatının 33.000Euro’nun altında olacağı belirtiliyor ancak fazla detay da mevcut değil. Ancak bu sınıfta adından fazlasıyla söz ettiren Honda Civic Type-R’ın 34.000Euro civarında bir fiyata sahip olduğunu da belirtmeden geçmeyelim.