Yeni Opel Insignia nasıl olabilir?

0
661
Opel Insignia D segmentinin global anlamda kuvvetli temsilcilerinden olsa da satışları hep orta düzeyde seyreden bir model. Bu durumdan çok da memnun olmayan Opel, modelin satışlarını arttırabilmek için mevcut Insignia modelinde eleştirilen bazı noktaları kökten değiştirmek istiyor. Biz de tüm bu yapılmak istenen yenilikleri yan yana getirerek yeni Opel Insignia’nın tasarım ve teknik olarak nasıl olabileceği üzerinde duracağız. (Kapak resmi temsili photoshop çizimidir)

Kapakta bulunan photoshop görüntüsü yeni Opel Astra tasarım detayları gözetilerek çizilmiş ve aracın logosu da Opel’in kardeş firması Buick’e ait. Birçok Opel modelinin A.B.D’de Buick markası altında satıldığını da hatırlatmak isteriz. Sonuçta her iki marka da Amerikan GM Grubu bünyesinde bulunuyor. Opel bir Alman markası olsa da 1931 yılından beri %100 oranda Amerikan GM Grubu’na aittir. Ancak Opel’in Alman kökleri de tamamen korunmaktadır ve merkezi Almanya’dadır. 
D Segmentinde Opel’in durumu nedir?
Opel markası D segmentinin önemli markalarından birisidir. Özellikle 1998-1995 yılları arasında üretilen Opel Vectra A modeli gerek ülkemizde gerekse de Avrupa’da sağlamlığı, sorunsuzluğu ve konforuyla premium Alman rakiplerini bile zaman zaman zorlayan bir model olmuştu. 1995 yılı sonunda yenilenen model benzer bir başarıyı  Vectra B ile devam ettirmeyi başardı ancak Vectra A başarılarıyla akıllarda daha çok kaldı. Daha sonra Vectra C 2002 yılında tanıtıldı fakat kendinden önceki 1. ve 2. jenerasyon modeller kadar beğenilmedi ve Opel müşterileri için bir nevi hayal kırıklığı yarattı ve bundan satışlar da etkilendi. 2009 yılı dahil üretilen Vectra C aynı yıl tamamen farklı tasarımı ve adıyla yerini Insignia modeline bıraktı.

Opel’in unutulmazı Vectra A için tıklayınız

Opel Vectra A
Insignia tasarım olarak bambaşka bir modeldi ve iddialı görüntüsü ile otomobil severlerin büyük beğenisini kazandı. Sınıfının neredeyse en irilerinden olan modelin en büyük handikabı ise bir türlü düşürülemeyen ağırlığı oldu. Bunun sonucu olarak hem performansı rakiplerinin bir miktar altında kaldı hem de yakıt tüketimi istenilen düzeylere indirilemedi. Her iki durum da potansiyel müşteriler için önemli olduğu için çok daha üst düzey gerçekleşebilecek satışlar bu nedenlerden dolayı tırpanlandı. Bize göre Insignia daha fazla satış yapabilecek potansiyele sahip ve bunu da hak ediyor.
Yeni Opel Insignia’da ne gibi değişiklikler yapılacak?
Opel’in Vectra C’den sonra radikal bir tasarım ve isim değişikliği yaptığını yukarıda belirtmiştik. Bu sefer bir isim değişikliği olacağını düşünmüyoruz ancak tasarım yine önemli ölçüde değişecek gibi görünüyor. Opel’in yeni tasarım anlayışı yeni Astra modelinde karşımıza çıkmıştı. Ayrıca kokpit tasarımında da benzer değişikliklerin olması neredeyse kesin. Bu nedenle yeni Astra’da bulunan değişikliklerin gerek dış gerekse de iç tasarımın olarak Insignia’da da olacağı oldukça açık ve net. Malzeme kalitesinde de ciddi bir iyileştirme bekleniyor. Ancak tasarımdan daha öte olarak aracın tekniği ve kabin genişliği konusunda önemli değişiklikler olacağına inanıyoruz. Bu arada Opel Insignia’nın neredeyse aynı şekilde AB.D’de Buick Regal olarak satıldığını belirtmeden geçemeyelim. 
Aşağıdaki resimde üstteki kokpit Buick Lacrosse modeline aitken alttaki kokpit ise yeni Astra modeline ait. Görüldüğü gibi ikisi de oldukça benzer. Opel Insignia kokpitinin neredeyse aynı şekilde üstteki fotoğrafa benzeyeceğini düşünüyoruz. 
Üstte Buick LaCrosse altta Opel Astra
Opel Insignia oldukça iri bir model olmasına rağmen kabin genişliği rakiplerine göre çok farklı değil. Ayrıca bu irilik modele güzel ve heybetli bir görünüm verse de performans ve tüketime negatif etkisi bulunuyor. Bu nedenle bir önceki kasa Astra modelinde de şikayet konusu olan benzer durumlar yeni Astra’da büyük ölçüde çözüldü. Hem kabin daha geniş bir hal aldı hem de performans artışı ile beraber yakıt tüketimi düştü. Bu nedenle Yeni Insignia’da dingil aralığının arttırılması ve aracın hafifletilmesi konularının mutlaka ele alındığını düşünüyoruz. Bu sayede özellikle arka diz mesafesinde ciddi bir artış olacaktır. O kadar ki sınıfının bu konudaki liderleri Skoda Superb ve VW Passat tarzı bir diz mesafesi bile beklenebilir. Aracın hafiflemesi sonucu ise kasayı daha rahat taşıyacak olan yeni nesil başarılı motorlar daha az yakıt tüketecektir.

Yeni Opel Insignia gizli kokpit çekimi
Yeni Opel Insignia’da ne tip motorlar ve şanzımanlar kullanılacak?
Opel yeni Astra modeli ile beraber çok iddialı motorları da tanıttı. Bu yeni motorlar hem daha performanslı hem de daha az yakıt tüketiyor. Yani daha verimli çalışma karakterine sahipler. Ayrıca yeni Insignia’da bir kez daha elden geçirilerek verimliliğin daha da iyileşeceğini düşünüyoruz. Bu motorların bir kısmı zaten şu anda hem mevcut Insignia’da hem de yeni Astra’da kullanılıyor. Ancak aşağıdaki motor seçeneklerinin tamamı büyük bir ihtimalle Insignia modelinde sunulacak. Ancak bu motorların tümü ülkemizde satışa sunulmayabilir. Bu arada başlangıçta olmasa da yeni kasanın tanıtımından birkaç yıl sonra hybrid güç seçeneğine sahip bir versiyonun da seçenekler arasına ekleneceğini düşünüyoruz.
  • Benzinli motorlar
    • 1.0 turbo-benzin 105ps (Bu motorun 130ps güce sahip bir versiyonu tanıtılabilir)
    • 1.4 turbo-benzin 150ps
    • 1.6 turbo-benzin 200ps
  • Dizel motorlar
    • 1.6 turbo-dizel 110ps
    • 1.6 turbo-dizel 136ps
    • 1.6 çift turbo-dizel 160ps (Şimdilik sadece Astra – Türkiye’de yok)
Bu motorlardan özellikle 1.6 turbo-dizel 160ps motorun ülkemizde çok tutulacağını düşünüyoruz. Yüksek performans ve düşük yakıt tüketimini bir arada sunan bu verimli motor yeni Insignia’ya çok yakışacaktır. Renault Talisman ve Honda CR-V modellerinde de markaların kendi üretimi 1.6 turbo-dizel 160ps motorlar başarılı bir şekilde kullanılıyor. 
Şanzıman konusunda ise henüz kesin bir bilgi bulunmasa da mevcutta kullanılan tork konvertörlü 6 ileri otomatik şanzımanın en azından başlangıçta yeni Insignia’da kullanılabileceği tahmin ediliyor. Ancak bu şanzıman yakıt tüketimini bir miktar yükseltiyor. Bu nedenle Opel’in Honda CRV’de de kullanılan ZF’nin önden çekişli araçlar için ürettiği tork konvertörlü  9 ileri otomatik şanzımanı veya tamamen kendi tasarlayacağı çift kavramalı şanzımanı (DCT) kullanması sürpriz olmayacaktır. Özellikle DCT şanzıman kullanılması hem yakıt tüketiminde kayda değer düşüşlerin olmasını hem de gücün daha kayıpsız aktarılmasını sağlayabilir. 
Yeni Opel Insignia fiyatı ne kadar olabilir? Ne zaman gelir?

Opel Insignia’nın fiyatı şu anda Alman rakipleri VW Passat’dan bir miktar aşağı ve Ford Mondeo’dan bir miktar yukarı seviyede bulunuyor. Yeni tanıtılan Renault Talisman ise benzer fiyatlara sahip. Skoda Superb ise en uygun fiyata sahip model olarak öne çıkıyor. 2009 yılından beri üretilen Insignia ise artık tasarım ve teknik olarak yeni değil. Ancak fiyatı da rakiplerine göre çok da düşük sayılmaz. 

Ayrıca Audi, BMW ve Mercedes’in de düşük hacim benzinli motorlarında cezbedici fiyatlar sunduğunu unutmamak gerekiyor. Bazı potansiyel dizel müşterileri sırf premium marka kullanabilmek için dizelden vazgeçip benzinli modele sahip premium markaları tercih edebiliyorlar. Bu nedenle yeni Insignia’nın güçlü ve güncel rakipleri ile mücadele edebilmesi için mevcut fiyatların üzerine fazla çıkmaması gerekiyor. Bu doğrultuda yeni Insignia’nın fiyatı mevcut fiyatlar üzerinden en fazla %1-2 seviyesinde artacaktır diye düşünüyoruz. Modelin tanıtımı önümüzdeki hafta yapılacak olan Paris Otomobil Fuarı’nda gerçekleşebileceği gibi Kasım ayı ortalarında yapılacak olan Los Angeles Otomobil Fuarı’nda da yeni Buick Regal olarak çıkabilir. Türkiye’de satışa sunulması ise 2017 yılı ikinci çeyreğini bulabilir.  
Yeni Opel Insignia (2017) en son casus çekim fotoğrafı
Yeni Opel Insignia 2017